top of page
info9978532

UV Baskı Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Güncelleme tarihi: 10 Ara

UV baskı makineleri; ahşap, cam, plastik, seramik, deri, metal, bazı tekstil ürünleri vb. birçok materyale baskı alabilirler. Genel manada 3 tip UV baskı makinesi mevcuttur. Direk ürün üzerine baskı yapan flatbed UV baskı makineleri, dış mekan poster afiş baskısı için kullanılan geniş format UV baskı makineleri ve son olarak yeni çıkan flatbed makinelere alternatif olan uv dtf veya soğuk çekim UV baskı makineleridir.

UV baskı en dayanımlı baskı türlerinden biridir. Makinede mürekkep püskürtülürken UV ışığa maruz bırakılara kimyasal kürlenmesi sağlandığı için anında kurur, az mürekkep ile dayanımlı bir baskı alınabilir. Bu alınan baskı çizilmeye ve solmaya karşı dayanıklıdır. Özelikle dış mekanda güneş ışığı da  UV ışık olduğundan, güneş ışığı diğer baskı yöntemlerindeki kadar sert bir soldurma meydana getiremez.

UV baskı da dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi makinenize koyduğunuz mürekkeptir. Mürekkepler özellikle kimyasal olarak çok farklı olduğundan değişik marka mürekkepler birbirleriyle hızlı tepkimeye girerek, makine parçalarını eritebilir, tıkayabilir ve renk karışımlarında değişikliklere sebep olabilir. Ayrıca UV mürekkepler içeriğine göre koku salgılamaktadırlar. Eğer çok kokan bir mürekkep kullanıyorsanız, makinenizin bulunduğu ortamı da sürekli havalandırmalı ve mürekkep ile cilt temasını engellemelisiniz.

Geleneksel olarak flatbed UV baskı makineleri kalem, çakmak, ajanda, telefon kılıfı vb. promosyon ürünleri ile cam tablo, metal etiket baskıları vb. birçok bitmiş ve yarı mamül halindeki ürüne baskı amacıyla kullanılmaktadır. Ürüne direkt baskı yapıldığı için baskı maliyeti düşük, dayanımı ise yüksektir. Bazı materyaller için primer kullanımı gerektirse de birçok materyalde çok sağlam şekilde kalır. Bu tip UV baskı uygulamaları çok yaygın olup, tek tip iş yapan küçük işletmelerden tutun; promosyon işler yapan reklamcılara kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Giriş seviyesi makineler 4000 USD gibi fiyatlardan başlamakta olup, işlerini özelleştirmek isteyen ve kişiye özel baskı sunmak isteyen girişimciler tarafından çok tercih edilmektedir. Flatbed UV baskı makinelerinde, soğuk çekim UV DTF baskı da yapılabilmektedir. A filmine makine üzerinde baskı yapıldıktan sonra B filmini üstüne koyarak laminasyon makinesinden geçirerek bu tipte baskı da yapabilirsiniz. Buna özel üretilmiş makinelerden tek farkı, rulo olarak baskı yerine tabla ölçüsünde kesili filmlere baskı yapıp manuel olarak lamine etmenizdir. Bu süreç manuel gerçekleştirileceğinden diğer makineye göre işlem biraz daha uzun sürecektir.

Flatbed UV baskı makinelerinde CMYK ve Beyaz renk mürekkep ya da CMYK, Beyaz ve Lak (vernik) renk mürekkep şeklinde opsiyonlar bulunmaktadır. Burada vernik katı, baskının altına ve üstüne atılabilerek, ekstra dayanım sağlamakla beraber daha parlak bir doku da sağlamaktadır. Eğer makinenizin RIP yazılımı kabartmalı baskıyı destekliyorsa, beyaz ve lak katmanı ile baskıya kabartma katmanları eklemeniz de mümkün oluyor. Bu tip makinelerde genelde tek kafalı giriş seviyesi makinelerde lak bulunmayıp, 2 kafalı ya da 3 kafalı ürünlerde bulunmaktadır.

Geniş format UV baskı makineleri ise dış mekan afiş baskıları için kullanılmaktadır. 3 metreye kadar genişlikte baskı yapabilen bu makineler görüntü kalitesi ve netliğinden çok hıza odaklı makinelerdir. Bu tip büyük dış mekan baskılarındaki kusurlar uzaktan belli olmadığı için ve baskısı uzun sürdüğü için genelde bu tip ürünlerde en önemli özellik hız ve baskı genişliğidir.

Soğuk çekim UV DTF baskı makineleri ise A ve B filminden oluşan 2 ruloya sahiptir. Bu rulolardan A filmi üzerine sürekli baskı alırken, çıkışta üzerine B filmini getirerek lamine etmekte ve çıkan baskı direkt olarak kullanılabilmektedir. Baskıyı yaparken CMYK ve beyaz yada CMYK, beyaz ve lak kombinasyonu kullanılabilir. Çıkışta lamine edilen B filmi baskının arkasına yapışkan vermekle görevli olup işlemden sonra etiketi ayırarak son ürüne uygulamak mümkündür. Bu makine baskı yapılması zor yüzeylere çalışmak için daha uygundur. Bardak gibi yuvarlak yada değişik amorf yüzeylere bu şekilde uygulama yapılması daha uygundur. Flatbed makinelerde düz veya düze yakın yüzeyler gerektiği için bu tip ürünlere o makinelerde baskı mümkün olmamaktadır. Fakat bu yöntemin dezavantajı ise baskıdan sonra ürüne aktarmak için bir işçilik yapılacak olmasıdır. Bu nedenle flatbed UV makinelerde basılabilecek ürünlerin, bu makinelerde basılması hem daha hızlıdır hem de film masrafı olmadığı için daha ucuzdur.

UV baskı makinelerinde bulunan beyaz boyalar ise tıkanma problemlerine yol açabilmektedir. Bu yüzden diğer beyaz boya içeren baskı yöntemlerinde olduğu gibi makine bakımları özenle yapılmalı ve makine saklama şartları uzmanların söylediği şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle doğru sarf malzeme kullanımı UV baskı makinelerinde çok daha önemlidir. UV boyalar kimyasal açıdan çok daha reaktif olduğu için boyalarda yaşanacak sıkıntılar hızlı bir biçimde problemlere yol açabilmektedir. Sık sık gerekli bakımları yapılarak, cap ve damper gibi mürekkep ögeleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bu açıdan modüler ve kompakt makinelerin tercih edilmesi bakım ve servis kolaylığı açısından kullanıcılar için daha avantajlı olacaktır.

UV baskı sektöründe ne tip bir makineye ihtiyacınız olduğunu tam olarak anlamak için NeoDTG’nin uzman ekibi ile iletişime geçerek doğru bir karar almayı kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz. NeoDTG sektörde 2017 yılından beri bulunan makine imalatçısı bir firmadır. İlk kurulduğu günden beri UV makine üretimi yapan NeoDTG, konu hakkında uzmanlaşmış firmalardan biridir.

98 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page